142016mart.

Îngrijirea plăgii operatorii

Plaga operatorie trebuie menținută curată și uscată, fără a aplica unguente sau alte produse nerecomandate de medic, fiind de preferat pansarea cu materiale sterile de personal avizat. Se verifică zilnic incizia pentru a detecta semne precoce de infecție ( roșeaţă, indurare, secreții, durere, căldură locală) și se evită expunerea directă la soare a plăgii operatorii.
Activitatea fizică.
La sugari și copiii mici, în majoritatea cazurilor, nu se impune limitarea activității fizice uzuale. În prima lună postoperator se evită ridicarea copilului de brațe. La școlari și adolescenți se impune limitarea activității fizice pentru aproximativ 6 săptămâni postoperator, pentru a permite cicatrizarea completă a sternului. Se evită activitățile ce ar putea leza cutia toracică (ciclism, jocuri de contact, jocul cu mingea) și ridicarea de greutăți.
Revenirea copilului în colectivitate este posibilă doar cu avizul medicului din a 2-a lună postoperator.


Semne și simptome de alarmă.
În cazul în care survin febra, tulburări de respirație, roșeață sau secreții purulente la nivelul plăgii sternale, tulburări de apetit sau somn trebuie să vă prezentați copilul la medic în cel mai scurt timp.
Recomandări
• vaccinările se amână cu 4-6 săptămâni;
• tratamentele stomatologice se evită tip de 3 luni;
• nu se administrează sau întrerupe medicația fără avizul medicului curant.


Îngrijirea copilului cu malformație cardiacă congenitală
ACTIVITATEA FIZICA. Cazurile în care activitatea fizică este complet contraindicată sunt rare. Cardiologul pediatru vă poate sfătui cu privire la pragul de efort permis în funcție de afecțiunea copilului dumneavoastră. Experții recomandă pentru copiii de 5-17 ani cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată /zi.

18


Senzația de căldură, accelerarea pulsului și a respirației, roșeața feței sunt reacții normale la efort. Copilul trebuie să oprească efortul în cazul în care apar.

Programează-te acum