ELECTROCARDIOGRAMA (EKG/ECG)

Electrocardiograma (ECG) este un test neinvaziv ce detectează și înregistrează activitatea electrică a inimii și evaluează simptomele ce pot indica probleme cardiace.
Datorită multiplelor beneficii pe care le oferă, electrocardiograma trebuie efectuată întotdeauna când este suspectată o afecţiune cardiovasculară.

Ce se urmărește?
Inima produce mici curenți electrici care se distribuie în tot mușchiul cardiac, făcându-l să se contracte.
Electrocardiograma înregistrează această activitate electrică a inimii, afișând modul în care circulă curenții electrici prin mușchi.
Cei 12 electrozi cu poziții diverse înregistrează impulsurile electrice care circulă în direcții diferite prin mușchiul inimii.
Există aspecte normale pentru înregistrarea ce provine de la fiecare electrod, aceasta numindu-se pe ECG o derivație (există 12 derivații corespunzătoare celor 12 electrozi, numindu-se diferit în funcție de direcția curenților pe care îi înregistrează).

Ce rol are?
Electrocardiograma oferă indicii cu privire la contracțiile inimii, ritmicitatea, frecvența și normalitatea bătăilor acesteia. Toate aceste informații, corect interpretate, conduc la stabilirea promptă a unor diagostice pentru anumite afecțiuni cardiovasculare.

Când se recomandă?
Specialiștii noștri recomandă realizarea unei electrocardiograme, în repaus, atunci când:
1. Ai măcar unul dintre următoarele simptome:
– durere toracică
– palpitaţii
– dificultate în respiraţie
– oboseală excesivă, mai ales la efort.
2. Medicul decelează zgomote anormale la ascultarea inimii.
3. Verificarea funcționării dispozitivelor implatabile de tip pacemaker.
4. Dacă ai peste 35 de ani, însă niciunul dintre simptomele enumerate mai sus nu este prezent, este recomandat să faci o electrocardiogramă în scop profilactic (screening de rutină).

Atenție! Acest test nu este recomandat fără o consultație prealabilă la un medic de specialitate și nu reprezintă o obligativitate sau o condiție în tratarea simptomelor de mai sus. Investighează, împreună cu medicul cardiolog, istoricul afecțiunilor tale și urmează sfatul acestuia.

Ce trebuie să faci înainte?
Pentru confortul tău, poartă haine lejere și optează pentru o cămașă sau o bluză cu nasturi în față.
Dacă este cazul, elimină pilozitatea excesivă din zona toracică pentru a menține electrozii lipiți de piele, folosiți în vederea explorării.
În afara de aceasta, nu există nicio pregătire specială pentru acest test.
Poți mânca și bea orice înainte de efectuarea electrocardiogramei, iar, dacă urmezi un anumit tratament pentru o afecțiune cardiovasculară, nu este necesar să întrerupi medicaţia.

Cum se realizează efectiv?
Electrocardiograma este un test complet nedureros și neinvaziv, aparatul înregistrând curenții electrici transmiși de corpul tău.
Cum se întâmplă efectiv?
Câțiva plasturi autoadezivi mici (electrozi) se aplică pe corp.
Aceștia sunt conectați la un aparat care înregistrează în timp real impulsurile electrice ce apar la fiecare bătaie a inimii, afișându-le pe o hârtie specială sau în calculator.

Ce se întâmplă în timpul testului?
1. Vei sta întins pe un pat medical. Pe mâini, picioare și piept vor fi plasate mici discuri (electrozi) – cel mai adesea, în număr de 12. Un gel special va fi dat pe piele pentru a îmbunătăți conducerea impulsurilor electrice, însă, în majoritatea cazurilor electrozii nu au nevoie de pasta respectivă.
2. Electrozii lipiți de piele sunt conectati la un aparat (electrocardiograf) care reproduce activitatea inimii pe o hârtie specială.
3. În timpul realizării electrocardiogramei vei fi rugat să respiri normal, iar, uneori să-ți ții respirația. Pentru acuratețea rezultatelor, este recomandat să nu vorbești.
4. Pentru ca electrozii să aibă un contact optim cu pielea, este necesar ca pilozitatea excesivă să fie îndepărtată pe o suprafață mică.
5. După finalizarea testului, când sunt îndepărtați electrozii, este posibil să simți o mică ciupitură.

Servicii_electrocardiografie_interior

Riscuri sau contraindicații
1. Electrozii sunt folosiți doar pentru a transfera o imagine a activității electrice a inimii, reprodusă pe hârtie. Prin corp nu trece niciun curent electric provenit de la aparat și nu există riscul de electrocutare.
2. Acest test se realizează în siguranță. Nu există posibilitatea declanșării unei probleme în timpul realizării electrocardiogramei.
3. De cele mai multe ori, nu există niciun motiv pentru care să nu ai voie să faci o electrocardiogramă.
4. Electrozii și gelul pot fi reci atunci când sunt aplicați.
5. Poți simți o senzație de căldură sau o înțepătură, atunci când zona în care vor fi atașați electrozii este curățată și rasă.
6. Pielea și părul pot fi trase atunci când electrozii sunt îndepărtați, ceea ce poate crea un mic disconfort.
7. Uneori, pe locul unde au fost aplicați electrozii poate apărea o zonă de iritație, care, de cele mai multe ori, trece fără a fi necesară urmarea unui tratament.
8. Această investigaţie este lipsită de contraindicaţii. Chiar şi copiii, nou-născuţii sau femeile gravide o pot efectua fără restricţii.

Cât durează?
De regulă, un test complet durează între 5 și 10 minute.

Ce afecțiuni poate indica?
Majoritatea bolilor de inimă modifică aspectul electrocardiogramei, arătând dacă pacietul are:
aritmii (bătăi ale inimii neregulate)
tahicardie (ritm neobişnuit de alert al inimii)
brahicardie (un ritm prea lent al inimii)
hipertrofia ventriculară (îngroşarea muşchiului inimii)
dilatarea atriilor (în urma dilatării, sângele va stagna, cee ace poate duce la coagulare și formarea cheagurilor)
existenţa sau lipsa unor zone de ischemie (muşchiul inimii nu primeşte suficient sânge şi suficiente substanţe nutritive din cauza îngustării arterelor care hrănesc inima)
existenţa sau lipsa zonelor de necroză miocardică (muşchiul inimii nu primeşte deloc sânge şi substanţe nutritive din cauza blocării arterelor coronare)
– cardiomiopatia hipertrofică (un defect genetic în care muşchiul inimii se îngroaşă anormal)
infarct miocardic – trecut sau în desfăşurare.
Foarte important! În acest caz, ECG-ul permite stabilirea diagnosticului de ischemie acută sau cronică, având capacitatea de a localiza exact afecţiunea la nivelul muşchiului cardiac.

Verificarea stării de sănătate
Electrocardiograma permite verificarea stării de sănătate atunci când suferi de:
– hipertensiune
– colesterol ridicat
– diabet
– ai în istoricul familial persoane care suferă de afecțiuni cardiovasculare timpurii
– dacă ești fumător.

Care sunt limitele testului?
Electrocardiograma este un test foarte simplu și valoros, fiind uneori capabil de a pune un diagnostic imediat. Cu toate acestea, un ECG normal nu poate întotdeauna exclude o boală gravă.
Când pacientul prezintă anumite simptome sugestive, pot fi recomandate înregistrări mai complexe ale electrocardiogramei:
– Test ECG de efort – Electrocardiograma ECG de efort
– Monitorizare ambulatorie de ritm (ECG) – Holter ECG

Află mai multe de la specialiștii noștri

Investighează starea de sănătate a inimii tale!

Programează-te acum