152016mart.

Defectul septal atrial

Defectul septal atrial (DSA)
DSA reprezintă o comunicare între cele două atrii, cauzând trecerea din atriul stâng în atriul drept și creșterea cantitîții de sânge pompate de partea dreaptă a inimii spre plămâni.

Se descriu trei tipuri de DSA:
– Ostium secundum – forma cea mai frecventă, atunci când comunicarea se află la nivelul porțiunii mijlocii a septului interatrial;
– Ostium primum – comunicarea este situată în partea inferioară a septului interatrial și este asociată frecvent cu anomalii ale valvei mitrale;
– Sinus venosus – cel mai rar tip, comunicarea se află în porțiunea superioară a septului interatrial, se asociază frecvent cu anomalii de conectare a venelor pulmonare.

Diagnosticul
După naștere, copilul poate prezenta un suflu cardiac cauzat de cantitatea crescută de sânge are trece din cavitățile drepte cardiace spre artera pulmonară, cu indicație de efectuare a echocardiografiei care va stabili diagnosticul.
Majoritatea copiilor născuți cu un DSA nu prezintă simptome, deși pot avea antecedente de infecții respiratorii frecvente, făcând ca diagnosticul să fie pus când copilul este mai mare.

Tratament
În unele cazuri, DSA se va închide spontan. Defectele de dimensiuni mici nu au de regulă efecte hemodinamice semnificative și se monitorizează ecografic periodic.
Dacă este necesară închiderea defectului, există două opțiuni. Prima opțiune este chirurgia pe cord deschis, cu oprirea temporară a inimii și utilizarea circulație extracorporeale, defectul fiind închis cu un petec. Riscul operator individual va fi discutat cu părinții de către echipa medicală implicată. Cealaltă opțiune terapeutică, posibilă pentru anumite defecte cu aracteristici anatomice favorabile, constă în intervenția minim invazivă, în laboratorul de cateterism. Această procedură utilizează un cateter introdus printr-o venă până ajunge la nivelul defectului unde se introduce un dispozitiv de închidere a defectului.
Indiferent de modalitatea de închidere, evoluția este în marea majoritate a cazurilor favorabilă, copilul putând avea o viață normală după intervenție.

4

Programează-te acum