Cardiologie pediatrica Iasi
Tu iti cunosti copilul?
Tu stii ce face micutul tau? Nu este o reclama, nici un slogan de chemat mamele inapoi din alte tari. Este o intrebare simpla pe care nu ne-o punem prea des sau cel putin nu destul de serios pe cat ar trebui. Daca un copil nu plange, mama nu prea are cum sa-si dea seama daca se simte rau. Daca este vorba de o raceala, temperatura, tusea si nasul care ii curge, toate ar vorbi pentru el si ai stii ce sa faci. Cand vine vorba de lucruri ascunse, de starea generala a organelor interne si implicit a sanatatii micutului tau, mergi pe banuieli si suspiciuni. In secret speri sa fie la fel de sanatos pe cat ti se pare tie. Il vezi ca rade, se joaca, alearga, vorbeste, canta, dar stii cu adevarat cum se simte in sinea lui? Cand ti-ai dus ultima data copilul la un cabinet de cardiologie pediatrica din Iasi? Raspunsul nu ar trebui sa te puna pe ganduri daca il duci in mod regulat, asa cum ar trebui. Cu totii avem o viata stresanta, agitata pe toate planurile, dar copilul si sanatatea sa ar trebui sa fie pe primul loc. Este foarte usor ca un copil sa se imbolnaveasca si atat de greu sa se vindece, insanatoseasca. Nu mai vorbim de durerile, frica si chinul pe care il indura un copil in timpul bolilor si tratamentelor. Desi micuti, copii suporta bolile uneori mai bine decat adultii.
In primele luni din viata si chiar in primii ani te duci cu copilul la doctor foarte des. Esti atenta la fiecare gest al lui pentru ca vrei sa creasca sanatos, dar ce faci cand copilul creste? Cand merge si fuge afara la joaca? Cum stii daca ai un copil sanatos sau nu? Vizitele la medic sunt raspunsul desi nu cred ca face placere nimanui sa mearga la doctor. Copiii se tem cel mai des de doctorii de orice fel. Desi nu e cel mai placut lucru, vizitele la cabinetele de cardiologie pediatrica din Iasi sunt cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru copilul tau. Un medic specializat pe tratarea copiilor il va examina si iti va da cele mai bune sfaturi, eventual te va trimite la un alt specialist pentru investigatii mai amanuntite atunci cand are indoieli, banuieli sau doar vrea sa se asigure ca primesti cel mai bun diagnostic si cea mai buna schema de tratament.
Toate mamele spera sa nasca un copil sanatos. Este visul si speranta oricarui parinte, dar uneori lucrurile stau diferit. Copilul se naste cu o problema, o boala, o malformatie si are nevoie de tratament special pentru tot restul vietii. Nu mai zicem de faptul ca isi va petrece viata in spital in loc sa aiba o copilarie normala. Ce este mai greu abia incepe.
Doamna Dr. Alina Iliescu are în grijă cele mai mici inimioare din centrul nostru.
Vezi detalii…
Care este motivul pentru care se imbolnavesc copiii de boli cardiovasculare?
Organismul copiilor este in plina dezvoltare de la nastere si pana la varsta de 18 ani. Pe zi ce trece corpul se dezvolta, se imbunatateste si dobandeste functii noi pentru a crea un corp de adult, pentru a ajunge un adult. Ca o premiza, si copiii nascuti sanatosi se pot imbolnavi daca parintii nu au suficienta grija de ei. Nu putem da vina pe copii pentru ca nu pot avea grija singuri de ei, nici nu stiu ce este bine si ce este rau, dar adultii da. Un copil care mananca nesanatos si nu face miscare, mai mult ca sigur ca va dezvolta boli cardiovasculare care ii vor afecta stilul de viata si modul in care se simte. Mergand la un cabinet cardiologie pediatrica in Iasi veti afla daca greutatea copilului este normala sau daca este cumva obez si ar trebui sa ii schimbati alimentatia actuala cu una bogata in fructe si legume.
Copiii adora dulciurile, o stim cu totii, dar tocmai ceea ce le face cea mai multa placere ii va afecta pe termen lung. Le va afecta nivelul colesterolului si in timp vor deveni adulti bolnavi de inima sau obezi. Nici sucurile acidulate, mancarea procesata de tip fast food sau mezeluri nu le face bine. Sa nu mai vorbim de cafeaua sau nesul dat copiilor « sa guste si el putin ». Am auzit replica de multe ori si efectele nu au fost promitatoare. Parintii care fumeaza in prezenta copiilor nu fac decat sa ii predispuna sa ajunga fumatori inraiti la maturitate sau chiar din adolescenta. Multi copii dobandesc boli datorita statului la calculator. Nu mai vorbim de faptul ca joburile video ii fac pe cei mai multi sa nu mai vrea sa interactioneze cu alti copii dezvoltand anxietate si fobie sociala care ii vor afecta cel mai mult la maturitate. La un medic de cardiologie pediatrica in Iasi veti putea afla toate informatiile despre cauzele bolilor de inima la copii.
Alte articole din aceeasi categorie:
Importanta colaborarii cu un cabinet de cardiologie pediatrica in Iasi
Care sunt cele mai frecvente malformații?
Ce trebuie să știi despre cardiologia pediatrică?
Care sunt simptomele unor boli de inima la copii?
Un sugar poate avea malformatii cardiace daca nu mai vrea sa manance, se invineteste la fata cand suge de la san, oboseste foarte repede cand suge, nu ia in greutate, raceste usor la plamani, respira greu. Copiii mai mari pot manifesta simptome ale unor boli cardiovasculare daca au unghiile deformate, o culoare albastra la nivelul fetei, precum si daca obosesc repede cand fug, se joaca, respira sacadat, au atacuri de panica, se plang de palpitatii, de dureri in piept sau chiar ameteli.
Alte semne mai putin comune sau usor de observat sunt faptul ca nu reactioneaza la medicamente, se imbolnaveste de bronsita periodic, raceste foarte usor. Un parinte trebuie sa fie foarte atent la copilul sau, la ceea ce mananca, ce bea, cum se joaca si orice manifestare care apare pe corpul lui sau in comportament.
Un simptom foarte usor vizibil, aproape evident este obezitatea infantila. Aceasta este un rezultat direct al unei alimentatii nesanatoase si in cantitati inadecvate. Nu este recomandat ca in alimentatia copiilor urmatoarele alimente sa ocupe un loc frecvent si in cantitati mari : mancare fast food, alune, chipsuri, gustari cu multa ciocolata, zahar sau sare, s.a. Copilul nu trebuie fortat sa manance daca nu simte nevoia si nici nu trebuie sa manance portii de adult. Mancarea trebuie atent preparata si portionata pentru cei mici.
Cum ii ajutam pe cei mici?
Tratamentul unei boli de inima cel mai recomandat este preventia. In orice cabinet de cardiologie pediatrica in Iasi veti auzi acelasi lucru. De aceea este foarte bine ca viitoarea mamica sa aiba mare grija la ce mananca si ce face in general in timpul sarcinii. Daca este fumatoare, va trebui sa renunte la tigari, la bautura, la mancarea nesanatoasa, la condimentele in cantitati mari, la sucurile acidulate, la fast food si la anumite medicamente care il pot afecta pec el mic inca din perioada intrauterina.
Perioada prenatala este foarte importanta pentru dezvoltarea celui mic deoarece toate substantele pe care mama le ingera, ajung intr-un final in organismul copilului si il ajuta sa se dezvolte sau ii provoaca boli. Incredibil este faptul ca mama nu trebuie sa fie obeza deoarece poate transmite acest lucru la copil, nu trebuie sa aiba nicio boala de niciun fel, nici ea, nici tatal. Sarea este un alt aliment care in cantitati mari poate afecta starea generala de sanatate a copilului.
Dr. Alina Iliescu
Medic Specialist Cardiologie, Supraspecializare Cardiologie Pediatrică
Servicii complete de cardiologie pediatrica
Aveti grija de cei mici ducandu-i la controale regulate la cabinetele de cardiologie pediatrica in Iasi si hranindu-i in mod sanatos, natural, dar si incurajandu-i sa faca miscare.