152016mart.

Stenoza pulmonară

Stenoza pulmonară descrie îngustarea semnificativă a valvei pulmonare, valvă situată la trecerea din ventriculul drept în artera pulmonară. Ventriculul drept va fi forțat să depună un efort mai mare pentru a asigura fluxul sangvin pulmonar. În funcție de severitatea acestei îngustări, copilul poate fi asimptomatic sau poate acuza oboseală sau amețeli.
În majoritatea cazurilor, diagnosticul este pus postnatal, echocaardiografic, clinic fiind prezent un suflu cardiac intens. Frecvent, stenoza pulmonară este asociată cu alte anomalii cardiace congenitale.

Tratamentul indicat depinde de gradul de severitate al îngustării. Copilul asimptomatic necesită evaluări repetate. Prezența simptomelor sau asocierea unor alte defecte necesită tratament.

Există două abordări terapeutice:
– Valvuloplastia pulmonară cu balon presupune introducerea unui cateter cu balon până la nivelul nalvei pulmonare și umflarea balonului în vederea lărgirii orificiului pulmonar. Procedura este minim invazivă și presupune refacere imediată.
– Tratamentul chirurgical este necesar atunci când valva este sever malformată sau când stenoza pulmonară este parte a unei malformații complexe. Chirurgia necesită oprirea cordului și trecerea pe circulație extracorporeală. Se realizează lărgirea orificiului pulmonar sau mai rar înlocuire valvulară cu homograft, uneori fiind necesară reintervenția în câțiva ani.

Riscul operator individual va fi discutat cu părinții de către echipa medicală implicată.

Programează-te acum