152016mart.

Transpoziția de vase mari

Marile vase sunt:
– Artera pulmonară, care transportă sângele neoxigenat de la ventriculul drept la plămâni;
– Aorta, care transportă sângele oxigenat de la ventriculul stâng la restul organelor și sistemelor.

Transpoziția semnifică poziționarea aortei în locul arterei pulmonare și a arterei pulmonare în locul aortei. Pentru a putea fi posibilă supraviețuirea este necesară prezența unei comunicări între cordul stâng și cel drept (defecte septale, duct arterial persistent).

De preferat este ca diagnosticul să fie pus prenatal iar nașterea să aibă loc într-un centru terțiar de îngrijire neonatală. Copilul poate fi asimptomatic atât timp cât ductul arterial (conduct ce leagă aorta și artera pulmonară în viața intrauterină) rămâne deschis. După închiderea acestuia și în absența unei alte comunicări, copilul devine cianotic (colorație albăstruie a pielii și mucoaselor) și prezintă tulburări de respirație și necesită tratament de urgență.

Tratament:
– Medicamentos: prostaglandină, pentru menținerea deschisă a ductului arterial;
– Septostomia cu balon: intervenție minim invazivă prin care cu ajutorul unui cateter cu balon se creează un defect septal atrial artificial care să permită amestecul de sânge oxigenat cu cel neoxigenat;
– Chirurgical, cu oprirea cordului și utilizarea circulației extracorporeale, realizându-se ˶switch arterial˝ (poziționarea corectă a fiecărui vas mare) și corecția defectelor asociate. Alte tehnici chirurgicale pot fi indicate în funcție de leziuni asociate.

7

Programează-te acum