Investigarea malformatiilor cardiace
Etape de diagnostic a malformaţiilor cardiace congenitale
Suspectată și identificată prezența unei MCC, copilul trebuie evaluat de o echipă multidisciplinară în vederea precizării diagnosticului clinic, morfofuncțional și stabilirii planului terapeutic. La examinarea unui copil suspectat de MCC trebuie făcută sistematic, manieră pe cât posibil neinvazivă, combinând datele obținute prin anamneză, examen clinic și paraclinic, etape ce constituie bilanțul minim de evaluare a MCC. Medicul vă va chestiona cu privire la anumite semne, simptome și posibile manifestări clinice ale MCC din viața copilului (alimentație, toleranța la efort, odihnă, agitație, creștere ponderală, etc.) raportate la vârstă și activitatea specifică vârstei. Medicul trebuie să evalueze posibila expunere a mamei în timpul sarcinii la substanțe toxice sau infecții, prezența unor afecțiuni materne (diabet zaharat, lupus), istoricul familial de malformații congenitale.
EXAMEN CLINIC
Medicul va inspecta copilul pentru a identifica anomalii fizice care sugerează existența unei MCC:
Aspect general (copil liniștit / vioi / agitat / letargic), stare de nutriție;
• fontanela anterioară deprimată;
• deschiderea largă a nărilor pe parcursul respiraţiei;
• colorarea tegumentelor (cianoză, paloare, marmorare, icter);
• vene ale gâtului (jugulare) proeminente;
• disfuncţie respiratorie (frecvenţă, dispnee, tiraj);
• edeme ale membrelor.
După inspecție, medicul va palpa regiunea precordială și pulsul periferic.
ASCULTAȚIA
Medicul evaluează semnele vitale și ascultă inima și plămânii copilului cu stetoscopului pentru a identifica prezența unor zgomote anormale sau abolirea zgomotelor respiratorii.
RADIOGRAFIA TORACICĂ
Radiografia toracică presupune examinarea toracelui copilului folosind o doză redusă de radiaţii X a pentru a obţine o imagine a siluetei cordului, vaselor mari, plămânilor şi cutiei toracice. În cazul MCC se identifică modificări ale siluetei cordului (dilatarea anumitor
cavități), ale vaselor mari sau parenchimului pulmonar.
ECOCARDIOGRAFIA
Ecocardiografia este tehnica de examinare imagistică neinvazivă a inimii cu ajutorul ultrasunetelor, inofensive pentru organismul copilului. Ecocardiografia permite stabilirea diagnosticului, evaluează severitatea afecțiunii din punct de vedere calitativ și cantitativ (modul Doppler) și este utilă în cadrul urmăririi evoluției MCC și a evaluării rezultatelor tratamentului medical sau chirurgical.
ELECTROCARDIOGRAMA (ECG)
CATETERISMUL CARDIAC
Cateterismul cardiac este o investigație radiologică invazivă care presupune examinarea cavităților cordului și a vaselor după injectarea directă a unei substanțe de contrast pe bază de iod. Injectarea se face prin intermediul unor instrumente speciale introduse printr-o incizie practicată în artera femurală, în regiunea inghinală. Prin cateterism se pot explora structuri care nu sunt vizualizate ecocardiografic și se pot măsura presiunile din vase și cavități. În cazuri atent selectate cateterismul poate asocia manevre terapeutice.
TOMOGRAFIA COMPUTERIZATĂ (CT) ȘI IMAGISTICA PRIN REZONANȚĂ MAGNETICĂ (IRM)
Electrocardiograma înregistrează neinvaziv activitatea electrică a inimii prin intermediul unor electrozi plasați pe piele. În cazul cardiopatiilor congenitale, ECG indică dilatarea cavităților inimii sau aritmii specifice asociate anumitor tipuri de malformații.
și IRM reprezintă metode de imagistică secțională care necesită injectarea unei cantități mici de substanță de contrast printr-o venă de la plica cotului. În cazul CT, copilul primește o doză de radiații mai mică decât la cateterism. IRM este inofensivă pentru pacient, dar necesită sedare în cazul copiilor. Prin CT se pot caracteriza morfologic MCC, iar prin IRM atât morfologic cât și funcțional, fără determinări presionale.