232017aug.

Insuficiența venoasă cronică

Reprezintă un complex de leziuni de severitate şi amploare diferite ce afectează venele membrelor inferioare şi care au în comun evoluţia lent progresivă cu cronicizarea şi apariţia în timp a complicaţiilor.
Cu toate că de multe ori manifestările bolii sunt atenuate iniţial şi că de obicei factorul estetic alarmează pacienţii, consecinţele pe termen lung reprezintă adevăratul pericol al neglijării bolii.
Tratamentul în stadii incipiente este, ca şi în alte afecţiuni, cea mai bună soluţie, de multe ori unica soluţie.

De ce apare boala?

Cauzele insuficienţei venoase cronice sunt multiple şi recunosc atat factori genetici, moşteniţi ereditar, cat şi factori de mediu, ocupaţionali, traumatisme, accidente.
La aceştia se adaugă factori favorizanţi ca sedentarismul, obezitatea, modificările hormonale (pubertate, sarcină, menopauză), sporturile grele (haltere, lupte), expunerea la temperaturi ridicate, fumatul.

Cum se clasifică insuficienţa venoasă cronică?
Manifestările bolii pot varia de la cele pur cosmetice, telangiectazii sau venule, pană la suferinţe grave de tipul ulcerului varicos care pot afecta grav funcţia piciorului şi pot imobiliza bolnavul.
Clasificarea unanim recunoscută este clasificarea CEAP, unde C (clinic) reprezintă manifestările clinice, de multe ori vizibile, ale bolii, E (etiologie) reprezintă etiologia, cauza afecţiunii, A (anatomie) se referă la segmentele venoase afectate iar P (patologie) defineşte modul în care se produce efectiv afectarea venoasă locală.
De interes este clasificarea în funcţie de manifestarea clinică, resimţită de pacient.
Există şase grade de afectare de la manifestări simple, uşoare spre afectarea gravă a vaselor, cu ecou asupra structurilor adiacente -muşchi, piele, grăsime, articulaţii.
C0 – nu există semne vizibile sau palpabile
C1 – telangiectazii sau venule
C2 – vene varicoase
C3 – edemul membrelor inferioare, vizibil în special seara, după efort, prin umflarea picioarelor
C4 – hiperpigmentarea pielii, colorarea ireversibilă variind de la brun închis, maro, vineţiu-rosietic, eczemă, dermite.
C5 – la fel ca C3 la care se adaugă existenţa unui ulcer varicos vindecat
C6 – la fel ca la C4 cu existenţa în plus a unuia sau mai multor ulcere varicoase active

Care sunt manifestările bolii?

Cea mai evidenţa manifestare şi cauza principală pentru care pacientul se adresează la medic este reprezentată de varice.
De multe ori aspectul estetic determină pacientul să vină în clinică, deşi dacă este întrebat acesta va recunoaşte şi existenţa altor suferinţe generate de boală, dar pe care le-a ignorat, cum ar fi senzaţia de picioare grele, umflarea piciorelor seara, dureri, înţepături, mĺncărimi.
De multe ori sunt vizibile alături de venele umflate, care ies în relief, şi modificările de culoare ale pielii, în special la nivelul gambelor.
Aceasta colorare ireversibilă se datoreşte spargerii vaselor de sĺnge cu ieşirea din vase şi descompunerea în piele a pigmenţilor ce intră în componenţa hemoglobinei, substanţa ce transportă oxigenul în sĺnge.
În final pot apare şi manifestări dramatice de tipul ulcerelor varicoase deschise, trenante luni sau ani de zile sau complicaţii grave de tipul trombozelor venoase sau tromboflebitelor.


Ce se poate face pentru prevenirea imbolnăvirii?

Puţin.
Fiind o afecţiune cu un puternic determinism genetic, în cazul în care acesta există este doar o problemă de timp pĺnă la instalarea manifestărilor specifice.
Cu toate acestea mişcarea, sportul, o dietă normală şi implicit o greutate normală, renunţarea la fumat şi evitarea oricăror forme de căldură excesivă pe picioare, inclusiv epilatul cu ceară fierbinte, ajută.
Sauna, masajele în forţă, expunerea prelungită la soare, traumatismele, trebuiesc de asemenea, pe cĺt posibil, evitate.


Despre tratamentul insuficienței venoase cronice


Ce se întâmplă în lipsa tratamentului?
Boala se complică şi poate prezenta şi risc vital în prezenţa anumitor complicaţii.
Dacă ulcerul varicos face parte din evoluţia normală în timp a afecţiunii, există şi pot apărea în orice moment, inclusiv în stadiile iniţiale, complicaţii severe care pot invalida o persoană tanără sau care pot duce la deces. Tromboza venoasă este o astfel de complicaţie. În cazul în care afectează o venă superficială se poate trata fără a lăsa urmări, dar un bolnav care a făcut o tromboză are şanse foarte mari să mai facă. De la venele superficiale sau direct se poate instala şi o tromboză venoasă profundă, afecţiune gravă care se tratează de regulă numai în spital şi al cărei tratament poate dura ani de zile, cu controale periodice, în cazul în care răspunde la tratament. O embolie pulmonară este o complicaţie întradevăr gravă, dar care poate apare şi poate avea consecinţe nefaste uneori chiar şi cu cele mai bune terapii aplicate.

O altă problemă a trombozei venoase profunde este sindromul posttrombotic ce defineşte practic starea membrului inferior după rezolvarea episodului acut. De regulă piciorul va ramane mai gros, suferind, cu tulburări trofice toată viaţa. În acest stadiu mai raman foarte puţine lucruri de făcut de către medic.
Un factor adesea neglijat în apariţia tomboflebitelor este şi recursul tot mai frecvent în zilele noastre la călătoria cu avionul.
Pentru a vă proteja este necesar sa beţi multe lichide şi să încercaţi, pe cat posibil, să vă mişcaţi, dar mai bine este dacă reuşiţi să purtaţi pe timpul zborului o pereche de ciorapi elastici. Aceştia vă vor proteja şi în plus, la aterizare, nu veţi mai avea senzaţia de picioare umflate şi dificultăţi de mers.

Se poate fără operaţie?
DA. Există metode conservatoare, nechirurgicale, care pot opri evoluţia bolii în stadiul în care a fost surprinsă, fiind uneori posibilă o ameliorare a suferinţelor bolnavului în cazul în care acesta le urmează cu conştinciozitate.
Cea mai cunoscută şi folosită metodă este tratamentul compresiv folosind ciorapi elastici (medicinali).
Progresele realizate de industrie în confecţionarea ciorapilor elastici în ultimele decade sunt remarcabile, ultimele modele fiind practic imposibil de distins de ciorapii obişnuiti tip dres.
Principiul de funcţionare este foarte simplu: ciorapul strange progresiv de jos în sus piciorul, aducand sangele din venele varicoase în care stagnează în cele funcţionale, astfel acest sange este reintrodus în circuitul normal, ţesuturile nu mai suferă iar peretele venei este pus în repaos. Varicele nu vor dispărea dar nici nu vor mai evolua, şi nici nu se vor mai complica.
Sigur că este nevoie de disciplină, ciorapii se pun dimineaţa şi se scot seara şi, uneori, cand este cald, sunt mai greu de suportat.
O altă metodă nechirurgicală este scleroterapia, adică desfiinţarea unor vene varicoase şi venule prin injectarea lor cu o substanţă sclerozantă, iritantă şi creatoare de inflamaţie la nivelul peretelui venos pană la micşorarea şi transformarea venelor în cordoane fibroase nefuncţionale. Scleroterapia se poate aplica în anumite condiţii, dar rezultatele cele mai bune se obţin în cazul venulelor şi varicelor nesistematizate.


Există cumva şi alte soluţii, medicamente?
Da.
Singurul principiu medicamentos care are o influenţă benefică demonstrată este reprezentat de tonicele venoase. Aportul acestora constă în îmbunătăţirea elasticităţii peretelui venos şi în creşterea drenajului limfatic şi venos. Unele produse (diosmina micronizată etc.) pot asigura şi o protecţie optimă a valvelor şi pereţilor venoşi (prin blocarea inflamaţiei venoase) oferind o reducere rapidă şi susţinută a simptomelor şi semnelor acestei boli. În plus, este întarziată apariţia refluxului venos şi evoluţia bolii către stadiile severe. În acest mod, calitatea vieţii pacienţilor cu afectare venoasă creşte semnificativ.
Tratamentul este de durată – minim 6 luni.
Gelurile şi unguentele cu aplicare locală pot ajuta, fie prin efectul tonifiant şi antiinflamator, fie prin conţinutul în heparină, mai ales în complicaţiile bolii varicoase şi în tratamentul postoperator.

Ce poate oferi chirurgia modernă?
Tratamentul chirurgical modern are în esenţă două etape. Mai întai trebuie rezolvată cauza locală ce a generat varicele – de regulă o valvă care s-a defectat, nu se mai închide bine şi lasă sangele să se întoarcă în venă cand ne ridicăm din pat, crescand presiunea şi ducand la dilataţia varicoasă. Această valvă se află de regulă la vărsarea venelor superficiale în venele profunde, iar operaţia se numeşte crosectomie – respectiv scoaterea crosei venei ce conţine valva defectă. În al doilea timp se rezolvă vena defectă, varicoasă, prin extragerea porţiunilor dilatate, nefuncţionale, procedeul fiind cunoscut sub numele de flebectomie.
Cei doi timpi se realizează în cadrul unei singure intervenţii chirurgicale, de regulă sub anestezie locală în sistem ambulator, pacientul părăsind clinica la cateva ore după intervenţie.

Rezultatele la distanţă sunt superioare atat metodelor diverse ce foloseau strippingul venos, cat şi  diverselor procedee de incluziuni de material străin prin peretele varicos, şi implicit şi prin piele, cu rezultate funcţionale slabe despre cele estetice nemaiputand fi vorba.
Sigur că alegerea oricarei metode de tratament dintre cele prezentate în acest ghid trebuie în mod obligator precedată de un amănunţit consult flebologic, inclusiv examen Doppler.

Laserul?
Cel mai modern instrument terapeutic caştigă teren în faţa metodelor chirurgicale, avantajele fiind incontestabile.
Principalul argument al laserului este lipsa inciziei chirurgicale şi, implicit, recuperarea mult mai rapidă şi lipsa oricăror inconveniente legate de cicatrizarea unei incizii, oricat de mici ar fi ea.
Singurul dezavantaj este preţul procedurii, mai ales avand în vedere că pe termen lung rezultatele sunt superpozabile.
Totuşi, absenţa inciziei, a cicatricei, recuperarea rapidă şi lipsa invazivităţii chirurgicale sunt avantaje enorme ce au propulsat metoda pe primul loc în terapia varicelor în Statele Unite.

Alte metode de tratament?
Da, dar doar în anumite cazuri.
Scleroterapia – injectarea în vasul de sange a unei substanţe ce produce închiderea vasului este un procedeu foarte bun în rezolvarea venulelor şi în anumite cazuri poate fi încercat cu rezultate bune şi în tratamentul varicelor nesistematizate.
Laserul cu argon – deşi se pun mari speranţe în această metodă, realitatea este că deşi poate fi folosit cu succes în tratamentul venulelor, scleroterapia este o metodă superioară şi poate că următoarea generaţie de lasere va reuşi să recupereze diferenţa existentă faţă de scleroterapie.

Ce este adevărat despre recidivă?
De cele mai multe ori recidiva este confundată cu apariţia unui nou episod varicos la nivelul unui alt segment varicos datorită faptului că reţeaua venoasă de la nivelul membrului inferior este extrem de vastă şi de complexă, practic un alt segment de venă putand oricand decompensa cu apariţia de varice.
De regulă acestea vor avea o expresie mult diminuată faţă de primul episod şi implicit vor fi mai uşor de tratat.
Dar există şi posibilitatea ca varicele să recidiveze datorită unui număr de factori cum ar fi – alegerea incorectă sau tratamentul necorespunzător iniţial, fenomenului de revascularizare, capetele venoase deşi secţionate şi legate au uneori capacitatea de a creşte refăcand traseul iniţial al venei şi implicit dezvoltand din nou varice.
Cu toate acestea episodul de recidivă poate fi tratat cu rezultate bune şi nu reprezintă un motiv de  îngrijorare, deşi tehnica chirurgicală implicată în rezolvarea recidivei este mai dificilă şi abordul cu ajutorul laserului, diminuat.


Ce trebuie să reținem

Insuficienţa venoasă cronică este o afecţiune care, tratată la timp, are şanse mari să se vindece, eliberandu-vă de sub spectrul unor complicaţii ulterioare cu o evoluţie invariabil nefavorabilă.

Metodele chirurgicale moderne, şi mai ales laserul, sunt uşor de suportat, nedureroase şi cu rezultate excelente.
Scleroterapia este o metodă foarte simplă de a scăpa de venulele inestetice.
Ciorapii elastici sunt de mare ajutor nu numai celor bolnavi dar şi persoanelor perfect sănătoase în anumite condiţii – zbor lung cu avionul, ortostatism prelungit.

Afecţiunile venoase trebuie tratate cu mare responsabilitate deoarece de buna funcţionare a picioarelor depinde capacitatea dumneavoastră de a vă deplasa.

Programează-te acum